سیستم ایمنی خودرو عبارتی است که نمی‌توان به سادگی از آن گذشت. ایمنی واژه‌ای است که در هیچ شغل و هیچ مکانی نمی‌توان آن را نادیده گرفت. سیستم ایمنی خودرو نه فقط یک آپشن بلکه راه‌حلی برای دور ماندن از بسیاری از آسیب‌های احتمالی در مواقع مختلف است. رانندگی ایمن این روزها تبدیل به اولویت اصلی بزرگترین کمپانی‌های خودروسازی در جهان شده و هر چقدر سیستم ایمنی خودرو بهتر باشد، خودرو مورد نظر نیز با جذابیت و مقبولیت بیشتری روبرو خواهد بود. اما واقعاً این سیستم در خودرو چیست و چه انتظاراتی از‌ بخش‌های مختلف خودرو برای داشتن یک رانندگی ایمن باید داشته باشیم؟ 

جدای از بحث اینکه ایمنی در رانندگی در پراید بیشتر است یا بنز! شناخت آیتم‌های مختلف به کار گرفته شده در خودروهای امروزی برای ایمنی بیشتر لازمه هر راننده‌ای است. در این مقاله از مجله خودرو آریان یدک در کنار شما هستیم تا نگاهی کامل و دقیق به سیستم ایمنی به کار گرفته شده در تمام خودروها بپردازیم. از پراید تا آخرین مدل بنز چه سیستم‌های ایمنی در خود دارند؟

انواع سیستم ایمنی خودرو

سیستم ایمنی خودرو را می‌توانیم به دو دسته اصلی تقسیم‌بندی کنیم. البته این دسته‌بندی به هیچ وجه تعیین کننده گزینه‌های مهم و غیرمهم نیست و به نوعی مشخص کننده شرایط استفاده از آنها است. در یک دسته‌بندی کلی می‌توانیم انواع سیستم ایمنی ماشین را در دو دسته زیر قرار دهیم:

  • سیستم‌ های فعال
  • سیستم‌ های غیرفعال

انواع سیستم ایمنی خودرو در‌ بخش سیستم‌ های فعال آنهایی هستند که در زمان رانندگی فعال بوده و بدون نیاز به فشار دکمه یا عملکردی استفاده از آنها در دستور کار قرار می‌گیرد. به عنوان مثال کیسه هوا را می‌توانیم از جمله انواع سیستم ایمنی فعال ماشین معرفی کنیم. در صورت بروز تصادف، کیسه هوا خود به خود فعال شده و نیازی به فشار دکمه‌ای برای آن نیست. این مدل از انواع سیستم ایمنی ماشین باعث بالا رفتن امنیت سرنشینان در زمان رانندگی می‌شود و مانع از بروز اتفاق ناگوار در مواقع حساس خواهند بود.

همچنین انواع سیستم غیرفعال را نیز می‌توانیم به گزینه‌هایی نسبت بدهیم که استفاده از آنها بیشتر در صورت فشار یک دکمه یا عملکردی از سوی راننده است. به عنوان مثال اگر کمربند ایمنی را به عنوان یکی از این اجزا تعریف کنیم، تنها در زمانی کارکرد خود را خواهد داشت که راننده یا سرنشینان آن را بسته باشند. در واقع این سری از انواع سیستم ایمنی ماشین نیاز دارند تا از سوی سرنشینان اقدامی برای استفاده از آن شده باشد.

سیستم ایمنی خودرو

بیایید این مقاله را با یک تعریف از آپشن‌های ایمنی مختلف شروع کنیم. این تعریف هر چند ممکن است کمی ساده به نظر برسد، اما هدف ما بالا بردن اهمیت این سیستم برای شما است. هر نوع تجهیزات و قطعاتی که در خودروها برای بالا بردن امنیت رانندگی و ایجاد کمترین میزان آسیب به راننده و سرنشینان در زمان بروز اتفاقات و تصادفات کمک کند را می‌توانیم به عنوان سیستم ایمنی خودرو تعریف کنیم. از یک کمربند ایمنی ساده گرفته تا آپشن‌های فوق مدرن در خودروهای امروزی همگی در این لیست هستند. 

هر چند در یک دید عمومی‌ بخش فنی و موتوری خودروها در  درجه اول اهمیت و جذابیت یک خودرو قرار می‌گیرند، اما خودرویی که سیستم امنیتی خوبی نداشته باشد، به درد لای جرز دیوار هم نخواهد خورد. جان شیرین خوش است!

1- کمربند ایمنی

اولین سیستم ایمنی خودرو که باید به معرفی آن بپردازیم، کمربندهای ایمنی است که از پراید گرفته تا خودروهای مدرن برقی تسلا وجود دارد. استفاده از کمربند ایمنی شرایط بسیار عجیبی در بین رانندگان و مصرف کنندگان خودرو دارد. پراید سواران به قدری به ایمنی خودرو خود مطمئن هستند که کمتر از کمربند ایمنی استفاده می‌نمایند و در عوض بنز سواران را کمتر می‌توانید بدون کمربند ایمنی در خودرو ببینید. عجیب نیست واقعاً! فراموش نکنید که حادثه خبر نمی‌کند.

سیستم ایمنی خودرو چیست

2- کیسه‌های هوا

درباره استفاده از کیسه ایمنی هوا در خودروهای داخلی در اخبار و جراید حرف و حدیث‌های زیادی را می‌بینیم و می‌شنویم. شاید از خود بپرسید که آیا واقعاً وجود و یا عدم وجود یک کیسه هوا تا این حد می‌تواند مهم باشد؟ پاسخ این سوال کاملا روشن و واضح است. بله. در خیلی از مواقع وجود و یا عدم وجود کیسه هوای ایمنی در یک خودرو می‌تواند ارزش جان یک انسان را داشته باشد. 

3- زنگ هشدار دنده عقب

دنده عقب رفتن همیشه یک چالش بزرگ را برای رانندگی ایجاد می‌کند؛ آن هم نداشتن دید مناسب است. وقتی دنده عقب می‌روید احتمال برخورد با هر جسمی و هر مانعی وجود دارد. از این رو وجود یک سیستمی ایمنی مناسب مانند سنسور دنده عقب می‌تواند این چالش را تا حدی برطرف سازد. البته نه کامل، اما با این حال با کیفیتی که از بسیاری از خودروهای داخلی سراغ داریم، سنسور دنده عقب را نیز باید در لیست سیستم ایمنی خودرو قرار دهیم. 

4- مانیتور دنده عقب

در خودروهایی کمی پیشرفته‌تر راحت‌تر می‌توان از دنده عقب استفاده کرد. مانیتور دنده عقب کمک می‌کند که نقاط کور در رانندگی به صورت کامل به نمایش در آمده و دیگر چالشی از این بابت وجود نداشته باشد. استفاده از چنین امکاناتی در سیستم ایمنی خودرو یک رانندگی راحت‌تر و لذت‌بخش‌تر را ایجاد می‌کند. سیستمی که شاید داشتن آن امروزه برای هر خودرویی لازم و ضروری است. 

5- مانیتور نقطه کور

رانندگی در خیابان‌های ایران مخصوصا در جاده‌های بین شهری با سرعت بالا می‌تواند خطرات زیادی به دنبال داشته باشد. متاسفانه فرهنگ رانندگی ضعیفی در این مواقع در میان بسیاری از ایرانی‌ها شاهد هستیم. مانیتور نقطه کور در سرعت‌های بالا نزدیک شدن خودروهای اطراف را به صورت یک بوق، هشدار داده و آن را در مانیتور نمایش می‌دهد. حرکت‌های مارپیچ و تعویض لاین از اصلی‌ترین و مهم‌ترین دلایل بروز تصادف در جاده‌ها است که استفاده از این سیستم ایمنی می‌تواند تا حد زیادی مانعی برای آن باشد. 

6- سیستم هشدار خواب آلودگی

یکی دیگر از موارد مهم در سیستم ایمنی خودرو که البته در خودروهای ایرانی نباید منتظر آن باشیم، سیستم هشدار خواب آلودگی است. خواب آلودگی و خستگی یکی از اصلی‌ترین دلایل تصادف در جاده‌های بین شهری است. این سیستم در جاده میزان نوسانات فرمان و حجم حرکات خودرو را رصد کرده و در صورت به وجود آمدن نوسانات زیاد، سریعا پیام هشدار به صورت شنیداری و حتی دیداری را در مانیتور خودرو ارسال می‌کند.

سیستم ایمنی فعال خودرو چیست

7- سیستم هشدار برخورد از جلو

سیستم هشدار برخورد از جلو سیستمی شبیه به هشدار خواب آلودگی است. در مواقعی که به خودرو جلو و یا موانع ثابت بسیار نزدیک شوید، این سیستم هشداری به صورت صوتی و یا حتی تصویری را صادر می‌کند و از این طریق راننده را نسبت به خطر موجود آگاه می‌سازد. 

8- سیستم هشدار خروج از لاین 

یکی دیگر از انواع سیستم ایمنی خودرو که البته در جاده‌های ایران به دلیل مشکلات ساختاری چندان قابل استفاده نیست، سیستم هشدار خروج از لاین است. این سیستم در صورت یک رانندگی ناصحیح و بین خطوط هشدار خروج از لاین را صادر می‌نماید و از این طریق راننده را نسبت به خطرات موجود آگاه می‌سازد. این  روش رانندگی ممکن است بسیار خطرآفرین شود. 

9- سیستم رانندگی بین خطوط

برخلاف سیستم هشدار خروج از خط، سیستم رانندگی بین خطوط سیستمی است که خودرو را با کمترین میزان نوسان در یک مسیر مستقیم و بین خطوط نگه می‌دارد. این سیستم با سنسورهایی که دارد، مانع از خروج خودرو از خطوط شده و رانندگی ایمنی را ایجاد می‌نماید. این سیستم باعث می‌شود تا خودرو در زمان حرکت کمترین میزان نوسان را داشته و یک رانندگی ایمن را تجربه کنید. 

10- سیستم دید در شب

دید کم یکی از مهمترین عوامل تصادف مخصوصاً در شب‌ها است. دید در شب یکی از سیستم‌های عالی برای رانندگی ایمن است که البته در هر خودرویی نباید دنبال آن باشید. برخی از مدل‌های به روز بنز و آئودی و خودروهای آمریکایی این سیستم را دارا هستند. دید در شب با این سیستم باعث می‌شود تا راننده کم خطرترین رانندگی را با وضوح دید بالا تجربه کند. 

11- سنسور اولتراسونیک پارک

پارک کردن مخصوصا در پارکینگ‌های شلوغ یک چالش بزرگ برای رانندگی است. هر چند برخورد با خودروها و موانع اطراف در چنین مواقعی خطر جانی خاصی ندارد، اما ممکن است خسارت‌های مالی سنگینی را در پی داشته و خرج زیادی را روی دست راننده باقی بگذارد. سنسور اولتراسونیک پارک خودرو مانع از برخورد خودرو با موانع اطراف خواهد شد. 

12- تشخیص عابر پیاده

سنسور تشخیص افراد نزدیک به خودرو یکی دیگر از سنسورهایی است که در خودروهای فوق مدرن امروزی به کار گرفته شده است. این سیستم بلافاصله بعد از حس نزدیک شدن به افراد خارج از خودرو سریعا آژیر قرمز را در خودرو پخش خواهد کرد که می‌تواند مانع از بسیاری از تصادفات رانندگی شود. 

13- حالت رانندگی نیمه خودکار

رانندگی نیمه خودکار یکی دیگر از آپشن‌های خودروها است که به تازگی در مدل‌های نیسان، تسلا و کادیلاک به چشم می‌خورد. با این سیستم می‌توان با حفظ سرعت و با تمرکز بسیار بالا رانندگی کرد. در برخی از مدل‌های این سنسور در صورت فعال شدن چراغ راهنما خودرو جهت خود را نیز تغییر خواهد داد. 

14- کروز کنترل

یکی از معدود سیستم‌های ایمنی که در برخی از خودروهای داخلی نیز به کار گرفته شده، سیستم کروز کنترل است. این سیستم خودرو را در یک سرعت ثابت در مسیر قرار می‌دهد. برای رانندگی در شیب‌های تند این سیستم می‌تواند امنیت رانندگی را به حداکثر میزان ممکن برساند. 

15- ترمز ABS

معرفی سیستم ایمنی خودرو را با بررسی یکی از سیستم‌های مورد علاقه کاربران ایرانی ادامه می‌دهیم. سیستم قفل ترمز ABS باعث می‌شود تا در جاده‌های لغزنده خودرو بعد از ترمز قفل شود. این مهم باعث می‌شود تا عملا امکان برخورد با مانع و خودروهای روبرو در سرعت بالا و در فاصله نزدیک به حداقل میزان ممکن برسد.

سیستم ایمنی غیرفعال خودرو چیست

16- سیستم هشدار باد تایرها

کم شدن باد تایرها در فصول مختلف نیز می‌تواند یکی از خطرآفرین معایب در خودروها باشد. بدتر شدن شرایط جاده‌ها می‌تواند این خطر را بیشتر نماید. استفاده از سیستم هشدار تایرها هر چند به تازگی شروع شده اما یکی از سیستم‌های عالی برای ایمنی بالاتر خودرو در زمان رانندگی است.

سیستم ایمنی ماشین‌های مدرن چگونه است؟

یکی از مهم‌ترین نکاتی که باید درباره سیستم ایمنی ماشین ‌های مدرن به آن اشاره کنیم، کیفیت اتاق و بدنه آنها است. هر چند فناوری‌های جدید بهترین شرایط را برای بالا بردن امنیت در زمان رانندگی دارند و استفاده از آنها در خودروهای مدرن به عنوان یکی از اجزای سیستم ایمنی خودرو باعث افزایش قابل توجه امنیت آنها شده، اما نباید فراموش کنیم که فلز و ترکیبات به کار گرفته شده در این خودروها نیز اهمیت خاص خود را دارد.

برای اینکه این موضوع را بهتر درک کنید، می‌توانیم خودروهای داخلی را برای شما مثال بزنیم. هر چند فناوری‌های پیشرفته‌ای هم در این خودروها به عنوان سیستم ایمنی ماشین استفاده نشده، اما با این حال در اکثر مواقع این کیفیت پایین بدنه و ترکیبات فلزی آنها است که شدت تصادفات و اتفاقات ناگوار را افزایش می‌دهد. به همین دلیل در زمان خرید خودرو اگر این سیستم‌ها برای شما مهم هستند، حتما باید سراغ گزینه‌هایی بروید که از نظر کیفیت بدنه نیز در شرایط خوبی باشند.

کلیدی ترین سیستم ایمنی خودرو کدام است؟

نکته بسیار مهمی که در کنار معرفی تمام سیستم های ایمنی مورد استفاده در خودروها باید متذکر شویم، کلیدی ترین این سیستم‌ها است.احتمالا برای شما هم خیلی دور از ذهن نیست که شرایط قفل شدن ترمزها یا ترمز ABS را به عنوان کلیدی ترین سیستم ایمنی خودرو تعریف کنیم که اهمیت بسیار زیادی برای بالا بردن امنیت رانندگی دارد. به کمک این سیستم شما می‌توانید حداکثر میزان امنیت را در مواقع بروز خطر برای خود به ارمغان آورید. چه بسا بسیاری از تصادفات و اتفاقات رانندگی در صورت وجود یک سیستم قفل عالی در تمام خودروها به وجود نمی‌آمد.

سیستم ایمنی فعال خودرو

به معرفی انواع سیستم ایمنی خودرو پرداخته و نکات لازم برای استفاده از هر یک را نیز با شما در میان گذاشتیم. در ابتدای مقاله هم انواع سیستم ایمنی فعال و غیرفعال را نیز برای شما تعریف کردیم. حالا سوال مهم اینجاست که کدام یک از سیستم‌های بالا را باید در ردیف سیستم‌ های فعال و کدام یک را باید در ردیف سیستم‌ های غیرفعال قرار دهیم؟ اگر با تعریف این دو نوع سیستم ایمنی در خودرو آشنا شده و آن را درک کرده باشید، پاسخ این پرسش برای شما ساده‌تر است.
به صورت کلی موارد زیر را می‌توانیم از جمله سیستم ایمنی فعال خودرو تعریف کنیم:

  • کیسه هوا
  • زنگ هشدار دنده عقب
  • مانیتور دنده عقب
  • مانیتور نقطه کور
  • سیستم هشدار خواب آلودگی
  • سیستم هشدار برخورد از جلو
  • سیستم رانندگی در بین خطوط
  • سنسور اولتراسونیک پارک
  • تشخیص عابر پیاده
  • ترمز ABS
  • سیستم هشدار باد تایرها

سیستم ایمنی غیرفعال خودرو

جالب است بدانید که شناخت سیستم ایمنی غیرفعال خودرو به نسبت اهمیت بسیاری دارد. سیستم ایمنی غیر فعال خودرو در واقع روش‌هایی برای بالاتر بردن امنیتی هستند که خود فناوری‌های خودرو آنها را فعال نمی‌کند و این ما هستیم که باید درباره آنها تصمیم بگیریم. این موضوع نشان ‌از بالا بودن اهمیت استفاده از آنها دارد. اگر شما فرهنگ استفاده از این موارد امنیتی را پیدا نکنید، خطرات رانندگی برای شما به میزان قابل توجهی افزایش پیدا خواهد کرد. از جمله اصلی‌ترین سیستم‌ های غیر فعال خودرو می‌توانیم موارد زیر را ذکر کنیم:

  • کمربندی ایمنی
  • سیستم دید در شب
  • حالت رانندگی نیمه خودکار
  • کروز کنترل

جمع‌بندی

در متن قبلی به سنسور اکسیژن چیست اشاره کردیم و در این مطلب سعی کردیم تا مجموعه‌ای کاملی از سیستم ایمنی خودرو را به شما معرفی کنیم. شناخت این سیستم‌ها می‌تواند شما را در انتخاب یک خودرو مناسب در زمان خرید کمک گند. البته شایان ذکر است که برخی از این سیستم‌ها به صورت پرتابل قابل نصب روی خودروها هستند. از این رو با شناخت این سیستم‌ها می‌توانید ایمنی خودرو خود را در زمان رانندگی بالاتر ببرید. در آریان یدک سعی داریم تا تمام اطلاعات لازم برای داشتن یک رانندگی ایمن و ایجاد آگاهی در کاربران خود ارائه کنیم.