کراس اوور چیست و تفاوت کراس اوور و شاسی بلند در چیست؟ تفاوت کراس اوور و اس یو وی از این جهت اهمیت پیدا کرده که این روزها تشخیص این خودروها از هم کمی سخت شده و معمولا کاربران در زمان خرید خودرو برای انتخاب یکی، با چالش روبرو می‌شوند. اگر به دنبال خرید یک خودرو SUV (شاسی بلند) هستید، باید در نظر بگیرید که این خودرو‌ها از نظر ساختار تفاوت‌هایی با کراس اوورها دارند. هر گردی که گردو نیست و هر کراس اووری را نمی‌توانیم شاسی بلند معرفی کنیم. برای اینکه بدانید کراس اوور چیست و چه تفاوتی با شاسی بلند دارد، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

یکی از مهم‌ترین رسالت‌هایی که در فروشگاه لوازم یدکی آریان یدک دنبال می‌کنیم، ایجاد جامعه‌ای کاملا آگاه در ایران درباره خودروها و لوازم یدکی آنها است. متاسفانه عدم دسترسی به اطلاعات درست باعث شده تا کاربران ایرانی چه در انتخاب و خرید خودرو و چه در زمان نگهداری از آن با چالش‌های زیادی روبرو باشند. خودروهایی که در سایر کشورها حتی بعد از 10 سال همچنان کیفیت خوبی دارند، در کشور ما بعد از گذشت چند سال اولیه مهمان تعمیرگاه‌ها بوده و مشتری لوازم یدکی هم هستند. اگر در این مقاله قرار است بدانید که کراس اوور چیست و تفاوت کراس اوور با شاسی بلند در چیست، این اطلاعات می‌تواند معیاری برای یک انتخاب آگاهانه برای شما باشد. با این دید این مقاله را مطالعه کنید.

کراس اوور چیست

در قدم اول باید بدانید که کراس اوور چیست و چه خودروهایی با این عنوان نام‌گذاری می‌شوند. اگر بخواهیم یک دسته‌بندی از خودروهای امروزی داشته باشیم، خودروهای سواری که خود به دو دسته سدان و هاچ‌بک تقسیم می‌شوند و خودروهای شاسی بلند که از آنها با عنوان SUV یاد می‌شود، دو دسته‌بندی معروف هستند. Crossover‌ها که سابقه تولید و عرضه آنها به قرن گذشته برمی گردد، خودروهایی بینابین این دو دسته‌بندی هستند. آنها نه سواری و سدان هستند و نه شاسی بلند، بلکه خودروهایی با مزیت‌های هر دو گروه و بینابین آنها می‌باشند. از نظر شکل ظاهری شبیه به خودروهای اس یو وی یا شاسی بلند هستند و از نظر نوع طراحی به مانند خودروهای سواری و هاچ‌بک طراحی شده‌اند.

در سال 1980 AMC ایگان اولین خودرویی بود که با ظاهری کاملا متفاوت نسبت به خودروهای SUV وارد بازار شد. این خودرو را با توجه به نوع طراحی باید اولین Crossover تاریخ خودروسازی در جهان بنامیم. البته در آن زمان خبری از این نام نبود. Crossover برای اولین بار با تولید خودرو تویوتا راوفور در سال 1996 توسط کمپانی تویوتا بر سر زبان‌ها افتاد. خودرویی که در آن زمان بسیار عجیب و غریب بود. نه خیلی بزرگ و نه خیلی کوچک، اما مقرون به صرفه و با قدرت قابل توجه. این خودروها با عنوان Crossover Utility Vehicle با مخفف CUV به جای SUV معروف شدند. البته کمپانی سوبارو نیز همراه با تویوتا از پیشگامان تولید و عرضه کراس اوورها در جهان است.

کراس اوور چیست

تفاوت کراس اوور با شاسی بلند

در بند قبلی تا حدی توضیح دادیم که کراس اوور چیست و چه ویژگی‌های ظاهری دارد. البته هنوز راهنمایی ما برای شناخت Crossover به اتمام نرسیده و باید در این باره توضیحات بیشتری با شما در میان بگذاریم. اتفاقا اصلی‌ترین ویژگی‌های این دست از خودروها را به بررسی تفاوت کراس اوور و اس یو وی موکول کردیم که قرار است به صورت کاملا فنی و حرفه‌ای به این موضوع بپردازیم.

شاید اگر یکی دو دهه پیش به دنبال بررسی تفاوت کراس اوور و شاسی بلند بودیم، کار بسیار ساده‌تر بود و حتی می‌توانستیم از نظر ظاهری نیز این خودروها را با یکدیگر مقایسه کنیم، اما امروز این مهم کمی سخت شده است. در حال حاضر کراس اوور‌ها در دو نوع کامپکت یا اسپورت با ابعادی جمع و جور و خانوادگی با ابعاد بزرگتر ساخته و عرضه می‌شوند که از نظر اندازه به سختی می‌توان میان آنها با SUV‌ها تفاوتی مشاهده کرد. با این حال نکاتی که در ادامه مرور می‌کنیم، می‌توانند راهنمایی برای این تشخیص برای شما باشند.

قالب اصلی طراحی

برای اینکه به صورت فنی و حرفه‌ای بدانید که کراس اوور چیست و چگونه می‌توانیم آنها را متمایز کنیم، دقت به قالب طراحی است. قالب طراحی را می‌توانیم یکی از مهم‌ترین ویژگی‌ها در نظر بگیریم که می‌تواند تفاوت کراس اوور و اس یو وی را به ما نشان دهد. در خودروهای شاسی بلند یا SUV قالب طراحی جداگانه‌ای در فریم بالا و شاسی پایین وجود دارد. شاسی پایین این خودروها با بدنه بالایی به صورت جداگانه طراحی و تولید می‌شود تا بیشترین مقاومت و بالاترین راندمان را بتوان برای آنها ایجاد کرد. در خودروهای CUV برعکس شاسی بلندها طراحی شاسی پایین و بدنه اصلی به صورت کاملاً واحد انجام می‌شود.

از این نظر خودروهای CUV دقیقا مشابه با خودروهای سواری هستند. استفاده از طراحی Unibody باعث شده تا این خودروها دارای طراحی‌های سبک‌تری نسبت به SUV‌ها باشند. البته با پیشرفت تکنولوژی این روزها CUV‌ها پا را از طراحی ساده فراتر گذاشته و در حال عرض اندام با ظاهری کاملا متفاوت و تهاجمی هستند. حتی در بهترین خودروهای چینی در ایران نیز چنین شرایطی را شاهد هستیم.

تفاوت کراس اوور با شاسی بلند

فناوری جدید و ظاهری اسپرت

همچنین تفاوت کراس اوور و شاسی بلند را می‌توانیم در ظاهر این خودروها نیز جستجو کنیم. هر چند CUV‌ها در واقع با خودروهای شاسی بلند هم ریشه بوده و ادامه دهنده راه آنها هستند، اما با فناوری‌های جدید تولید شده و دارای ظاهر اسپرت‌تری نسبت به آنها هستند. این خودروها قرار است فضایی جادارتر نسبت به سواری‌ها را در دسترس کاربران قرار دهند و از طرف دیگر همچنان امکان استفاده از آنها در فضای شهری وجود داشته باشد.

قبلا شاسی بلندها موفق شدند تا فضای بسیار زیادی را نسبت به خودروهای سواری ایجاد نمایند، اما رانندگی با خودروهای سنگین در داخل شهر دردسرهای زیادی دارد و حالا Crossover می‌تواند این چالش را برطرف سازد.
انعطاف‌پذیری بهتر همان تفاوتی است که باعث شده تا Crossoverها را بتوان در جاده‌های شهری مورد استفاده قرار داد. در گذشته SUVها به قدری بزرگ بودند که حتی پارک کردن آنها در محل پارک خیابان‌های شهری سخت بود. هر چند در شرایط فعلی وضعیت بهتری را برای آنها شاهد هستیم، اما این مشکل نیز توسط CUV برطرف شده است.

تفاوت کراس اوور با شاسی بلند چیست

سیستم انتقال قدرت

یکی دیگر از مواردی که می‌توانیم تفاوت کراس اوور و شاسی بلند را در آن نیز ببینیم، تفاوت در سیستم انتقال قدرت است. خودروهای SUV به سیستم انتقال قدرت دو دیفرانسیل معروف هستند و همین ویژگی‌های باعث شده تا به جذابیت‌های بسیار بالایی برسند. اتفاقی که در Crossover خیلی شایع نیست و تنها مدل‌های محدودی از آنها این شرایط را دارند. در اکثر مدل‌های Crossover شاهد استفاده از سیستم انتقال قدرت تک دیفرانسیل هستیم. البته هر چند برخی از آنها دو دیفرانسیل نیز تولید شده و در دسترس هستند.

سیستم انتقال قدرت دیفرانسیل جلو را در اکثر این خودروها شاهد هستیم. استفاده از سیستم 4 چرخ متحرک یا 4*4 تنها یک آپشن جذاب است که استفاده از آن باعث شده تا خودروهای CUV به شدت نزدیک به SUV شوند.

مصرف سوخت بهتر

وزن سبک‌تر خودروهای Crossover نسبت به شاسی بلندها باعث شده تا مصرف سوخت بهینه‌تری را در آنها شاهد باشیم. با انواع CUV‌ها می‌توانید مسافت بسیار طولانی‌تری را با مقدار مشخصی بنزین طی کنید. البته استفاده از موتورهای قدرتمند و توربو در آنها باعث شده تا میزان مصرف بنزین نیز با افزایش روبرو باشد، اما همچنان به دلیل وزن کمتر می‌توانیم میزان مصرف کمتری را برای کراس اوورها متصور باشیم.

انواع کراس اوور

معرفی کراس اوورها را با تشریح انواع مدل‌های آن ادامه می‌دهیم. البته در طول متن به صورت مختصر به دسته‌بندی این خودروها اشاره کردیم. کراس اوورها به صورت کلی به دو دسته کامپکت یا جمع و جور و خانوادگی تقسیم می‌شوند.

  • کامپکت: رنو کپچر از جمله بهترین مثال‌ها برای کراس اوورهای جمع و جور (Compact crossovers) است. خودروهایی که فریم بزرگتری نسبت به خودروهای سواری دارند، اما کاملا جمع و جور بوده و می‌توان آنها را به راحتی حتی با چشم نیز نسبت به مدل‌های دیگر متمایز کرد.
  • خانوادگی: نیسان قشقایی اولین مدل از خودروهای کراس اوور است که در سال 2007 با ابعاد بزرگتر برای مصرف خانوادگی عرضه شد. این مدل‌ها ابعاد بزرگتری دارند و فضای جادارتری را در آنها شاهد هستیم. جک S5 از معروف‌ترین و پرفروش‌ترین این مدل‌ها در بازار ایران است.

مزایای رانندگی با کراس اوور

اما مزایای رانندگی با کراس اوور چیست و این خودروها چه مزیت‌هایی را برای ما ایجاد می‌نمایند؟ شناخت این مزیت‌ها نیز می‌تواند در ارزیابی تفاوت کراس اوور و اس یو وی شما را راهنمایی کند. از مهم‌ترین مزیت‌های رانندگی با این خودروها می‌توانیم موارد زیر را لیست کنیم:

  • خودروهای سبک‌تری نسبت به شاسی بلندها هستند.
  • فضای جادارتری نسبت به سواری‌ها دارند.
  • انعطاف‌پذیری خوبی در رانندگی نسبت به شاسی بلندها دارند.
  • مصرف سوخت به مراتب بهینه‌تری دارند.
  • هدایت آنها در جاده راحت است.
  • در اندازه‌های بسیار متنوعی تولید و عرضه شده‌اند.
  • دید بهتر رانندگی نسبت به سواری‌ها را نیز می‌توانیم به مزیت‌های آنها اضافه کنیم.

ماشین کراس اوور چیست

شاسی بلند بخریم یا کراس اوور؟

سوال بسیار مهمی که ممکن است شما را به مطالعه مقاله کراس اوور چیست کشانده باشد، این است که در زمان خرید سراغ مدل‌های CUV برویم یا اینکه SUV می‌تواند گزینه بهتری برای شما باشد؟ این انتخاب به خود شما و هدف شما از این خرید بستگی دارد. گاهی اوقات انتخاب یک CUV قدرتمند می‌تواند گزینه خرید بهتری برای شما باشد. معمولا خودروهای کراس اوور قیمت پایین‌تری نسبت به مدل‌های شاسی بلند دارند. پس اولین موردی که باید به بررسی آن بپردازید، قیمت و بودجه در دسترس است.

اگر قصد دارید تا از خودرو خود، هم در سطح شهر و هم برای مسافرت‌های بین شهری طولانی استفاده کنید، CUV گزینه بهتری برای شما است. اگر سعی دارید تا فقط برای جاده‌های کوهستانی و رانندگی آفرود خودرو بخرید، SUV گزینه مناسب تری برای شما است.

آینده کراس اوورها

انتخاب عنوان این بند از مقاله کراس اوور چیست برای ما کمی سخت بود؛ زیرا قرار است درباره آینده‌ای صحبت کنیم که در گذشته رقم خورده است. متاسفانه سرعت ورود تکنولوژی‌های جدید به کشور ما حتی از سرعت رشد و توسعه فناوری‌های بکر و نو در جهان نیز کمتر شده است و وقتی صحبت از آینده کراس اوورها در صنعت خودروسازی می‌کنیم، در واقع این همان شرایطی است که در وضعیت حال این خودروها در بازار جهانی رقم خورده است. سری جدید تولیدات سوبارو نمونه‌ای از ترکیب خودروهای جیپ و SUVهای به روز جهانی هستند که حتی به راحتی می‌توان از آنها در جاده‌های بیابانی نیز استفاده کرد. گویا در حال ورود این دسته از خودروها به بهترین خودروهای آفرود نیز هستیم. اتفاقی که باعث شده تا دیگر ساخت و عرضه Crossoverها را با تفاوت‌های بسیار زیادی نسبت به گذشته شاهد باشیم.

از نظر فنی و قدرت موتور نیز CUV‌های جدید به فاصله بسیار کم SUVها رسیده‌اند و تمایز قائل شدن میان موتورهای حرفه‌ای آنها با یکدیگر سخت‌تر شده است. شما حتی می‌توانید برای جاده‌های کوهستانی و جنگلی نیز از مدل‌های جدید استفاده کنید. این مهم نشان می‌دهد که تفاوت کراس اوور با اس یو وی به حداقل فاصله ممکن رسیده و در آینده‌ای نه چندان دور باید شاهد حذف شدن یکی از این دسته‌بندی ها در صنعت خودروسازی باشیم.

حالا که صحبت از آینده کراس اوورها شد، لازم به توضیح است که نگهداری از این خودروها تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد. یکی از مهم‌ترین این شرایط نیز خرید لوازم یدکی اصلی و با کیفیت بالا برای آنها است. در فروشگاه آریان یدک می‌توانید برای خرید لوازم یدکی تمام کراس اوورهای ایران اقدام کنید. در سیستم فروش لوازم یدکی تویوتا، لوازم یدکی رنو، کیا، هیوندای، بی ‌ام و و سایر برندها سعی کرده‌ایم تا بهترین محصولات را وارد بازار ایران کنیم. تمام قطعات عرضه شده دارای کیفیت عالی بوده و می‌توانند تضمین کننده کیفیت این خودروها در سال‌های متمادی برای شما باشند.