برای بررسی دلایل روشن شدن چراغ چک خودرو می‌توانیم سراغ قطعات مختلفی برویم و موارد مختلفی هستند که بروز ایراد در آنها می‌تواند باعث روشن شدن این چراغ شود. علت روشن شدن چراغ چک هر چه باشد، حتما باید خیلی زود مورد بررسی قرار گرفته و سریعا برای رفع آن اقدام شود. در مواقع بسیار زیادی ممکن است عدم بررسی به موقع دلیل این موضوع، باعث مشکلات بسیار پیچیده‌تری شده و هزینه‌های سنگینی را نیز روی دست ما باقی بگذارد. برای کسانی که به فکر بهینه کردن هزینه‌های نگهداری از ماشین خود هستند و یا سعی دارند تا از خودرو خود به بهترین شکل مراقبت نمایند، دقت به این دلایل اهمیت بسیار زیادی دارد. شما همیشه باید از خود بپرسی که چرا چراغ چک ماشین روشن شده است؟

در مجله خودرو آریان یدک بارها و بارها درباره اهمیت دقت به علائم خرابی قطعات مختلف صحبت کردیم و حتی در فروشگاه لوازم یدکی نیز سعی کردیم تا شما را قبل از اقدام برای خرید و تعویض یک قطعه، به سمت بررسی علت خراب شدن قطعات ماشین سوق دهیم. چراغ‌های موجود بر روی داشبورد از مهم‌ترین نشانه‌هایی هستند که می‌توانند شما را در این باره راهنمایی کنند. در حقیقت این چراغ‌ها را می‌توانیم زبان ماشین بدانیم که روشن شدن آنها، شرایط درونی خودرو را به شما نشان می‌دهد. برای یک راننده آگاه، نداشتن شناخت کافی نسبت به معنی هر یک از این چراغ‌ها می‌تواند تبدیل به یک اتفاق ناگوار شود. در این مقاله سعی داریم تا تمام دلایل روشن شدن چراغ چک ماشین را با شما در میان بگذاریم. با ما همراه باشید.

علت روشن شدن چراغ چک خودرو

برای بررسی علت روشن شدن چراغ چک خودرو در قدم اول باید درباره خود خودرو بدانید. برند تولید کننده، مدل خودرو، سال تولید آن، آپشن‌ها و مشخصات ماشین و مواردی از این دست همگی می‌توانند روی چراغ‌های موجود روی داشبورد ماشین تاثیر داشته باشند. در مدل‌های لوکس خارجی، چراغ‌های موجود روی داشبورد با طیف مختلفی روشن می‌شوند. به عنوان مثال زرد بودن چراغ نشان دهنده این است که هنوز موضوع خیلی جدی نیست و قرمز شدن یا چشمک زدن آن می‌تواند نشان اضطرار در وضعیت به وجود آمده باشد. البته در ماشین‌های داخلی نباید چنین موضوعی را دنبال کنید.

در انواع ماشین‌های اتوماتیک وارداتی در ایران ممکن است چنین مواردی را مشاهده نمایید؛ اما موضوع مهم اینجاست که شما این علائم و دلیل آنها را بشناسید. گاهی اوقات ممکن است علت روشن شدن چراغ چشمک ماشین تمام شدن طول عمر یک قطعه یا لوازم مصرفی ماشین باشد. گاهی اوقات هم این چراغ‌ها خبر از یک خرابی بزرگ در ‌بخش موتوری و فنی ماشین دارند. در هر صورت باید زبان ماشین خود را بدانید و در صورت مواجه شدن با این شرایط، در اولین فرصت به دنبال رفع این مشکلات باشید.

علت روشن شدن چراغ چک خودرو

رانندگی با چراغ چک روشن

یکی دیگر از موضوعات بسیار مهمی که در کنار بررسی دلایل روشن شدن چراغ چک خودرو باید به آن نیز بپردازیم، رانندگی در این وضعیت است. رانندگی با چراغ چک روشن احتمالا از آن دست از اتفاقاتی است که برای اکثر کاربران ایرانی عادی شده است. شاید در نگاه اول این موضوع خیلی مهم به نظر نرسد، اما در دراز مدت ممکن است شرایط کمی پیچیده شده و شاهد مشکلات بسیار زیادی باشید.

گاهی اوقات روشن بودن یکی از چراغ‌های داشبورد به موضوع مهم اما ساده‌ای اشاره دارد. ممکن است زمان تعویض روغن موتور فرا رسیده باشد یا لنت‌های ترمز مشکل پیدا کرده باشند. در چنین مواقعی رانندگی با چراغ چک روشن در کوتاه مدت چالش زیادی به وجود نخواهد آورد، اما تکرار این موضوع می‌تواند باعث بروز مشکلات بسیار زیادی شده و خرابی‌های سنگینی را به وجود آورد. به همین دلیل توصیه می‌کنیم که حتما به چراغ‌های داشبورد نگاه ویژه‌ای داشته باشید و در صورت روشن شدن هر یک از این چراغ‌های هشدار هر چه سریعتر برای برطرف کردن مشکل پیش آمده اقدام کنید.

دلایل روشن شدن چراغ چک خودرو

نکات مهمی را در بالا با شما در میان گذاشتیم که حتما لازم است آنها را گوشه ذهن خود داشته باشید. یک سهل‌انگاری بسیار ساده می‌تواند شما را به سمت خرید لوازم یدکی لیفان، جک، ‌ام وی ‌ام، تویوتا، بنز و هر برند خودرویی که از آن استفاده می‌کنید بکشاند و خودتان بهتر می‌دانید که قیمت قطعات یدکی ماشین با چه شرایطی روبه‌رو است و هر روز هم شاهد افزایش قیمت‌ها در این رده هستیم. با توجه به این موضوع در ادامه تمام دلایل روش شدن چراغ چک ماشین را با شما در میان می‌گذاریم تا بتوانید از این موارد برای نگهداری هر چه بهتر خودرو خود استفاده کنید.

علت روشن شدن چراغ چک خودرو

1- نقص فنی در موتور

اولین علت روشن شدن چراغ چک که اتفاقا اهمیت بسیار زیادی هم دارد، بروز نقص فنی در موتور است. وقتی موتور ماشین با نقص فنی روبرو می‌شود، خیلی سریع باید برای عیب‌یابی و تعمیر اقدام کنید و رانندگی در این وضعیت را به هیچ وجه پیشنهاد نمی‌کنیم. اگر در چنین شرایطی رانندگی کنید، علاوه بر آسیب‌ها و خرابی‌های بسیار زیاد، ممکن است مجبور به پرداخت هزینه‌های بسیار زیادی برای تعمیر و حتی تعویض برخی از قطعات نیز شده و شرایط برای شما پیچیده خواهد شد.

دلایل زیادی وجود دارند که می‌توانند باعث نقص فنی موتور باشند. به عنوان مثال در صورتی که فشار روغن موتور کم شده باشد و سطح روغن در آن به زیر استاندارد رسیده باشد، ممکن است شاهد روشن شدن این چراغ باشید. رانندگی با سرعت بسیار بالا در طولانی مدت و یا بار سنگین در ماشین از دیگر دلایلی هستند که می‌توانند چنین شرایطی را به وجود آورد. بروز مشکلات فنی در خود موتور و کارکرد بد موتور نیز دلیلی برای این موضوع خواهد بود که هر چه سریعتر باید رفع شود.

2- روشن شدن چراغ روغن

همانطور که در بالا اشاره کردیم، کم شدن سطح روغن موتور یا سایر روغن‌های مورد استفاده در ماشین نیز می‌تواند باعث روشن شدن چراغ‌های چک در داشبورد شود. در چنین وضعیتی حتما باید برای اضافه کردن روغن موتور اقدام کنید. البته گاهی اوقات ممکن است طول عمر روغن موتور شما تمام شده باشد و یا اینکه از جایی در زیر ماشین نشتی به وجود آمده باشد. در این مواقع نیز بهتر است ابتدا به عیب‌یابی ماشین پرداخته و بعد از رفع عیب به وجود آمده، برای تعویض روغن اقدام کنید.

3- خرابی گیربکس

یکی دیگر از مواردی که در زمان روشن شدن چراغ‌های هشدار در داشبورد می‌تواند اهمیت بسیار زیادی پیدا کند، خرابی‌ها و ایرادات مربوط به گیربکس است. گیربکس به دلیل اهمیتی که در‌ بخش فنی ماشین دارد، بایستی به صورت ویژه حفظ و نگهداری شود. بروز ایراد در گیربکس می‌تواند‌ بخش‌های مختلفی را تحت تاثیر قرار داده و حتی باعث کاهش قابل توجه راندمان سوخت و ساز در سیلندرها نیز گردد. بنابراین اگر چراغ‌های هشدار نشان از خرابی در موتور داشتند، بررسی گیربکس نیز باید در اولویت شما قرار گیرد.

4- مشکلات مربوط به سیستم اگزوز و خروج گاز

سیستم اگزوز ماشین نیز از آن دست از سیستم‌هایی است که در صورت بروز مشکل ممکن است دلیلی بر روشن شدن چراغ چک باشد. وقتی سیستم خروجی گاز در خودروهای مدرن با چالش روبرو شده و عملا شاهد انتشار گازهای گلخانه‌ای زیادی باشیم، چراغ هشدار آن در داشبورد روشن خواهد شد. در چنین مواقعی ممکن است ایراد اصلی متوجه قطعات مختلفی باشد. از شیر تصفیه کنیستر گرفته تا بروز مشکل در خود بدنه اگزوز می‌تواند چنینی مشکلی را ایجاد نماید که در بررسی باید به آنها دقت نمایید. مبدل کاتالیزور را نیز می‌توانیم یکی از اجزای این سیستم بدانیم که در صورت خراب شدن آن، می‌بایست منتظر روشن شدن چراغ هشدار بر روی داشبورد باشیم.

5- ایراد در شمع ‌ها و سیستم جرقه زنی

خراب شدن شمع‌ها و سیستم جرقه زنی مانع از کارکرد مناسب موتور شده و حتی ممکن است دلیلی بر عدم روشن شدن موتور نیز باشد. در چنین مواقعی احتمالا شاهد روشن شدن چراغ‌های هشدار در داشبورد ماشین خود خواهید بود که می‌بایست هر چه سریعتر به آنها رسیدگی کنید.

6- معیوب بودن سنسورها

معیوب بودن سنسورهای مختلف تعبیه شده در سیستم فنی خودرو نیز می‌تواند دلیلی برای این موضوع باشد. سنسورهایی مانند سنسور اکسیژن به صورت مستقیم به ECU متصل هستند و دائما در حال ارسال پیام به آن می‌باشند. در صورت بروز ایراد در سنسورها، پیام خطا روی داشبورد ماشین به نمایش در خواهد آمد. البته خراب شدن سنسورها می‌تواند معایب دیگری نیز ایجاد نماید. به عنوان مثال بالا رفتن مصرف سوخت از علائم خرابی سنسور اکسیژن است.

علت روشن شدن چراغ چک خودرو

7- داغ شدن بیش از حد موتور

یکی دیگر از دلایل روشن شدن چراغ چک خودرو گرم شدن بیش از حد موتور و ‌بخش‌های فنی است. در صورتی که مایع خنک کننده به خوبی در سیستم در گردش نباشد، این موضوع محتمل خواهد بود. خراب شدن ترموستات نیز می‌تواند چنین شرایطی را ایجاد نماید و در این مواقع باید برای برطرف کردن مشکل اقدام کنید.

دقت کنید که همین ریختن آب یا مایع ضد یخ که هزینه خیلی زیادی ندارد، ممکن است دلیلی بر آسیب‌های بسیار جدی مانند سوختن واشر سرسیلندر یا حتی خراب شدن کامل موتور در برخی از خودروها شود. در حال حاضر اگر برای خرید لوازم یدکی جک یا حتی ‌ام وی‌ ام که برندهای پرفروش در ایران هستند اقدام کرده باشید، به خوبی با قیمت بالای قطعات موتوری و فنی آنها آشنا هستید و می‌دانید که اگر به همین موضوع ساده دقت نکنید، چه هزینه‌هایی گریبانگیر شما خواهد شد.

8- خراب شدن ترموستات

از دیگر قطعاتی که خراب شدن آن باعث روشن شدن چراغ‌های داشبورد می‌شود، ترموستات است. ترموستات ممکن است به دلایل مختلفی مانند تمام شدن طول عمر، خوردگی و شکستگی با مشکل روبرو شده و نتواند وظایف خود را به خوبی انجام دهد. خراب شدن ترموستات حتی می‌تواند باعث نشتی آب نیز شود. در صورتی که مایع سبز از زیر خودرو شما بیرون می‌زند، باید به بررسی خرابی‌های معمول در ترموستات بپردازید.

9- نشت هوای ورودی به موتور

نشت هوای ورودی به فرایند سوخت و ساز نیز می‌تواند باعث بروز اختلال در عملکرد موتور شده و در نتیجه علت روشن شدن چراغ چک باشد. نشت هوای ورودی می‌تواند علل مختلفی داشته باشد که هر یک از این علت‌ها باید به صورت فنی مورد ارزیابی قرار بگیرد. به عنوان مثال شل شدن منیفولد را می‌توان یکی از علل این مشکل در نظر گرفت که با یک عیب‌یابی ساده قابل رفع خواهد بود. همچنین خراب شدن مهر و موم‌های دیگر در کل سیستم فنی را نیز می‌توان از دلایل بروز این چالش در نظر گرفت.

در مواقعی هم ممکن است هر یک از اجزای سیستم به دلیل فرسودگی نیز با چالش روبرو شوند. بالا رفتن طول عمر خودرو باعث می‌شود تا اجزایی مانند منیفولد با چالش‌های زیادی روبرو شده و نیاز به تعویض آنها پیدا کنید. تعویض چنین قطعاتی باعث بالاتر رفتن راندمان موتور نیز خواهد شد.

10- سنسور سرعت خودرو

سنسور سرعت خودرو سیگنال‌های مربوط را به کامپیوتر خودرو ارسال می‌نماید. در صورتی که این سنسور با ایراد روبرو شود، عملا نمی‌تواند وظیفه خود را به خوبی انجام دهد. در چنین مواقعی یکی از چراغ‌های هشدار در داشبورد روشن خواهد شد. خراب شدن سرعت سنج با یک تعمیر مختصر فنی رفع خواهد شد، اما در صورتی که مشکل جدی‌تر باشد، احتمالا نیاز به تعمیر اساسی در خودرو و‌ بخش فنی آن خواهید داشت.

علت روشن شدن چراغ چک خودرو

11- شل شدن درپوش بنزین

جالب است بدانید که یکی از رایج‌ترین دلایل روشن شدن چراغ چک ماشین‌های امروزی شل شدن و خراب شدن درپوش بنزین است. در صورتی که درپوش بنزین با مشکل روبرو شود، شاهد نشتی در باک سوخت خواهید بود. در چنین مواقعی یا باید درپوش را محکم کنید و یا در صورت بروز ایرادات اساسی باید برای تعویض آن اقدام نمایید.

جمع‌بندی

درباره دلایل روشن شدن چراغ چک ماشین صحبت کردیم و نکات مهمی را نیز در این باره با شما در میان گذاشتیم. شناخت این دلایل و روش‌های رفع آنها اهمیت بسیار زیادی حتی برای بالا بردن امنیت رانندگی دارد و اگر به این موضوع دقت نکنید، ممکن است هم سلامت سرنشینان خودرو و هم سلامت قطعات ماشین خود را با چالش روبرو سازید. به همین دلیل توصیه می‌کنیم که حتما این مقاله را در جایی ذخیره کرده و در صورت روشن شدن چراغ‌های هشدار موجود روی داشبورد آن را مرور نمایید.