چری A13 که در بازار ایران با نام ام وی ام ۳۱۵، مونتاژ و عرضه می‌شود، رقیب خوبی برای هاچ‌بک‌های اقتصادی داخلی مانند ۲۰۶ است. مقایسه ام وی ام ۳۱۵ با ۲۰۶ تیپ ۲ و ۵ هم از نظر نزدیک بودن قیمت آنها و هم کاربردی بودن برای رانندگی در فضای شهری، اهمیت پیدا می‌کند. برای کسانی که به دنبال خرید یک خودرو اقتصادی و جمع‌وجور هستند، انتخاب میان ام وی ام ۳۱۵ یا ۲۰۶ بسیار جذاب به نظر می‌رسد. در این باره البته شناخت دو خودرو بیشترین اهمیت را خواهد داشت.

در فروشگاه لوازم یدکی آریان یدک تمام تلاش ما ارائه خدمات ارزنده و به روز به کاربران ایرانی است. در همین راستا در سری مقالات مقایسه خودروها سعی داریم تا شناخت شما را با قطعات خودروها و حفظ کیفیت آنها نیز بیشتر کنیم. امروز این داستان را با مقایسه ۲۰۶ و mvm 315 ادامه می‌دهیم.

مقایسه ام وی ام ۳۱۵ با ۲۰۶

قبلا در مقاله مقایسه ۲۰۶ با پژو پارس مشخصات فنی پژو ۲۰۶ را با شما در میان گذاشتیم. خودرویی که به شدت در بازار ایران محبوب شده است. وقتی صحبت از خرید یک خودرو جمع‌وجور و هاچبک برای خیابان‌های شهر به میان می‌آید، همیشه یک پای صحبت پژو ۲۰۶ است. خودرویی که در فرانسه و توسط کمپانی پژو تولید شده و با برای مدت زیادی در بازار اروپا نیز محبوبیت زیادی به دست آورده بود. در نهایت پژو این خودرو را از خط تولید خارج و جایگزین‌های دیگری برای آن روانه بازار کرد.

دقیقاً در همین زمان بود که ایران‌خودرو تصمیم به ارائه پژو ۲۰۶ نموده و کم‌کم آن را تبدیل به یک خودرو داخلی کرد. خودرویی که هنوز هم بعد از گذشت سال‌ها میزان فروش بالایی به ثبت می‌رساند.

در آن سو همه می‌دانیم که هیچ برند بین‌المللی به نام ام وی ام در بازار جهانی تعریف شده نیست و تولیدات چری است که در بازار ایران توسط مدیران خودرو در برند MVM مونتاژ و عرضه می‌شوند. خودروهایی که از نظر قیمت به نسبت سایر تولیدات خارجی ارزان‌تر هستند و تبدیل به رقیبی برای خودروهای داخلی شده‌اند. ام وی ام ۳۱۵ جدید هم با ابعادی جمع‌وجور و طراحی ظاهری به‌روز به عنوان رقیبی برای خودروهایی مانند ۲۰۶ خود را معرفی کرده است. شاید در نگاه اول قرار بر انتخاب میان یک خودرو چینی و فرانسوی باشد، اما واقعیت اینجاست که در این انتخاب دو خودرو پایین رده بازار آن هم با نقاط ضعف زیاد در تولید و مونتاژ را باید موشکافانه بررسی کنید.

مشخصات MVM 315

مقایسه ام وی ام ۳۱۵ با ۲۰۶ را با بررسی مشخصات فنی این دو خودرو ادامه می‌دهیم. در مقالاتی مانند مقایسه ۲۰۶ با رانا پلاس درباره اهمیت مشخصات فنی خودروها صحبت کردیم. بسیار مهم است که شما در زمان انتخاب و خرید خودرو تک بعدی عمل نکرده و بر اساس واقعیت‌های موجود و ارزیابی تمام شرایط دست به انتخاب بزنید. به صرف اینکه موتور یک خودرو چند اسب بخار قدرت بیشتری دارد، نمی‌توان آن را انتخاب کرد و دست روی آن گذاشت. البته نه اینکه این موضوع کم اهمیت باشد خیر.

ام وی ام ۳۱۵ در بازار ایران داستان بسیار پرتلاطمی را سپری کرده است. برای اولین بار در سال ۱۳۹۱ بود که مدیران خودرو از این خودرو در بازار ایران رونمایی کرد، اما شرایط برای آن خیلی جذاب پیش نرفت و همین موضوع باعث شد تا سه سال بعد مدیران خودرو مدل نیو فیس ام وی ام ۳۱۵ را وارد بازار نماید که اتفاقاً شرایط بهتری را برای آن رقم زد. حالا سومین طراحی ام وی ام ۳۱۵ نیز در بازار ایران عرضه شده و اکنون کاربران ایرانی آن را تبدیل به یکی از گزینه‌های مورد علاقه خود کرده‌اند. در ادامه با بررسی مشخصات فنی این خودرو هم متوجه خواهید شد که با یک هاچبک بسیار جذاب از نظر فنی روبرو هستید که قابلیت‌های بسیار خوبی را در زمان رانندگی برای شما ایجاد خواهد کرد.

  • سال طراحی: 2008
  • حجم موتور: 1497 سی‌سی
  • پیشرانه: 4 سیلندر 16 سوپاپ
  • حداکثر توان: 109 اسب بخار
  • گیربکس: دستی 5 سرعته
  • حداکثر سرعت: 160 کیلومتر بر ساعت
  • شتاب 0 تا 100: 11 ثانیه
  • حجم باک: 50 لیتر
  • مصرف سوخت ترکیبی: 4.6 لیتر
  • کیسه هوا: راننده و سرنشین
  • استاندارد محیط زیست: یورو 4

امکانات:

  • کیسه هوای راننده و سرنشین
  • چراغ مه‌شکن جلو و عقب
  • چراغ ترمز سوم
  • رینگ‌های آلومینیومی

مقایسه ام وی ام ۳۱۵ با ۲۰۶

مقایسه ام وی ام ۳۱۵ با ۲۰۶ در مشخصات فنی

مشخصات ۲۰۶

بعد از بررسی مشخصات MVM 315 حالا نوبت به این رسیده تا مشخصات فنی پژو ۲۰۶ را نیز با شما در میان بگذاریم. درباره پژو ۲۰۶ صحبت زیاد شده است و احتمالاً شناخت کافی نسبت به این خودرو دارید. خودرویی که در تیپ‌های مختلف وارد بازار ایران شده و حتی نمونه صندوقدار آن نیز در چند سال اخیر با جذابیت‌های بسیار بالا در خط تولید ایران خودرو قرار گرفته است.
از میان تمام تیپ‌های پژو ۲۰۶ این تیپ ۲ و تیپ ۵ آن بود که با جذابیت‌های بسیار زیادی روبرو شد و فروش قابل توجهی را رقم زد. در بازار خودروهای دست دوم نیز بیشترین آمار خرید و فروش مربوط به همین دو تیپ ۲۰۶ است. با توجه به این شرایط در این مقاله نیز برای مقایسه ام وی ام ۳۱۵ با ۲۰۶ سراغ این دو تیپ ۲۰۶ رفته‌ایم. البته همانطور که می‌دانید مشخصات فنی ۲۰۶ تیپ ۲ به دلیل موتور ضعیف‌تر فاصله زیادی با مشخصات فنی پژو ۲۰۶ تیپ ۵ به دلیل استفاده از یک موتور TU5 دارد.

پژو ۲۰۶ تیپ ۲ یک خودروی مقرون‌به‌صرفه و ارزان قیمت در بازار ایران محسوب می‌شود که مورد توجه افرادی قرار می‌گیرد که بودجه خیلی زیادی برای خرید خودرو ندارند و در عوض پژو ۲۰۶ تیپ ۵ با رسیدن به کیفیت فنی بالاتر شرایط رقابت با خودروهایی مانند ام وی ام ۳۱۵ چینی‌ها را نیز به دست می‌آورد. مشخصات فنی هر دو تیپ را در ادامه با هم مرور می‌کنیم.

  • سال طراحی: 2003
  • حجم موتور: 1587 سی‌سی و 1360 سی‌سی در تیپ 2
  • پیشرانه: 4 سیلندر 16 سوپاپ و 8 سوپاپ در تیپ 2
  • حداکثر توان: 110 اسب بخار و 75 اسب بخار در تیپ 2
  • گیربکس: دستی 5 سرعته
  • حداکثر سرعت: 198 کیلومتر بر ساعت و 170 کیلومتر بر ساعت در تیپ 2
  • شتاب 0 تا 100: 9.6 ثانیه و 14.1 ثانیه در تیپ 2
  • حجم باک: 50 لیتر
  • مصرف سوخت ترکیبی: 6.4 لیتر
  • کیسه هوا: راننده و سرنشین
  • استاندارد محیط زیست: یورو 4

امکانات:

  • کیسه هوای راننده و سرنشین
  • چراغ مه‌شکن جلو و عقب
  • چراغ همراهی تا درب منزل
  • سیستم تهویه اتوماتیک

مقایسه MVM 315 با ۲۰۶ در تجربه رانندگی

مقایسه 206 با ام وی ام ۳۱۵ در طراحی ظاهری

مقایسه ام وی ام ۳۱۵ با ۲۰۶ در مشخصات فنی

با بررسی اعداد و ارقامی که در بالا برای 206 تیپ 5 و 2 داشتیم و همچنین مشخصات فنی MVM 315 به راحتی می‌توان از نظر فنی برای این سه خودرو نتیجه‌گیری کرد. پژو 206 تیپ 5 شرایط بهتری نسبت به بقیه دارد و با فاصله کمی از آن و یک قم پایین‌تر MVM 315  قرار گرفته و با فاصله از این دو خودرو نیز 206 تیپ 2 جای می‌گیرد. از این جهت انتخاب و خرید 206 تیپ 2 تنها برای مواقعی گزینه نهایی خواهد بود که صحبت اصلی قیمت و کاهش هزینه‌ها باشد. در غیر این صورت این تیپ 5 و ام وی ام هستند که گزینه‌های بهتری از نظر فنی هستند.

موتور TU5 مورد استفاده بر روی پژو 206 تیپ 5 باعث شده تا این خودرو هم استهلاک خیلی بالایی نداشته و هم اینکه توان قابل قبولی هم داشته باشد. حداکثر سرعت 190 کیلومتری آن نیز نسبت به 315 که تا 170 کیلومتر بر ساعت را طی می‌کند، شرایط بهتری دارد و در شتاب 0 تا 100 نیز گزینه برتر 206 تیپ 5 خواهد بود.

هر دو خودرو دارای پیشرانه 4 سیلندر 16 سوپاپه هستند. حجم موتور بالاتری را در تیپ 5 شاهد هستیم. البته نکته بسیار جالب درباره این دو خودرو مصرف سوخت کمتر MVM 315 است که باعث شده تا برخی از کاربران به سمت خرید آن بروند. در ادامه سایر مشخصات این دو خودرو را نیز با هم بررسی خواهیم کرد.

مقایسه MVM 315 با ۲۰۶ در تجربه رانندگی

نوبت به مقایسه 206 با ام وی ام 315 در تجربه رانندگی می‌رسد. خوب مسلما به دلیل کیفیت فنی بهتر در 206 تیپ 5 شرایط بهتری را در رانندگی با آن نیز حس خواهید کرد. البته فضای داخل کابین ام وی ام بهتر و جادار‌تر است و شرایط بهتری از نظر راحتی برای راننده ایجاد می‌نماید، اما شتاب و درگ بیشتری در 206 تجربه خواهید کرد و همین موضوع آن را گزینه بهتری در تجربه رانندگی نشان می‌دهد.

206 یک خودرو تیز است که البته همین موضوع ممکن است روی پایداری آن در پیچ‌های تند تاثیر منفی داشته باشد. به هر حال در فضای شهری که می‌توانیم برتری نسبی را در تجربه رانندگی برای 206 در نظر بگیریم و در مسافت‌های طولانی نیز اختلاف چندانی در این باره برای هر دو ماشین وجود ندارد.

مقایسه 206 با ام وی ام ۳۱۵ در طراحی ظاهری

در مقایسه ام وی ام ۳۱۵ با ۲۰۶ تیپ ۲ بر طراحی ظاهری هرچه که بگوییم باز هم در نهایت این سلیقه شماست که در این باره نتیجه‌گیری اصلی را به دنبال خواهد داشت. پژو ۲۰۶ خودرویی است که بیش از دو دهه از طراحی آن گذشته و هنوز هم ایران خودرو هیچگونه تغییری در طراحی ظاهری آن اعمال نکرده است. اما با این وجود همچنان یک خودروی جذاب از نظر ظاهری محسوب می‌شود و مخصوصاً جوان‌ها علاقه بسیار زیادی به طراحی ظاهری آن دارند.
خودرویی که با وجود جمع‌وجور بودن هم در نمای جلو و هم در نمای عقب دارای طراحی بسیار جذابی است. تفاوت‌های فاحش طراحی نمای جلوی ۲۰۶ با سایر خودروهای داخلی مانند پراید یا کوییک و ساینا به راحتی نشان می‌دهد که این خودرو در همان قدم اول توسط طراحان داخلی طراحی نشده است.

در آن سوی میدان در حال صحبت درباره خودرویی هستیم که تاکنون چند بار تغییر قیافه داده و نمونه‌های نیوفیس به روزی از آن را در بازار شاهد هستیم. در آخرین به‌روزرسانی نمای ظاهری ام وی ام ۳۱۵ شاهد استفاده از المان‌های به‌روز و جذابی در آن هستیم. در نمای جلو این خودرو ظاهر یک خودروی مدرن را به خود گرفته و طراحی کاملاً ارگونومیکی برای چراغ‌های جلو و قسمت عقب آن در نظر گرفته شده است.

هرچند همانطور که ابتدا عنوان کردیم انتخاب دو خودرو از نظر طراحی ظاهری بر اساس سلیقه خود افراد صورت می‌پذیرد، اما بی‌انصافی است اگر برتری نسبی در طراحی ظاهری را برای ام وی ام ۳۱۵ در نظر نگیریم. خودرویی که با وجود هاچبک بودن ابعاد بزرگی داشته و همین موضوع حتی تفاوت‌هایی را در فضای داخل کابین آن نیز رقم زده است.

ام وی ام ۳۱۵ یا ۲۰۶

206 یا ام وی ام 315

فضای داخلی

در طراحی ظاهری و نمای بیرونی برتری نسبی را برای ام وی ام در نظر گرفتیم. در طراحی فضای داخل کابین نیز این برتری نسبی را می‌توانیم برای آن در نظر بگیریم. همانطور که در بالا اشاره کردیم، MVM 315 با ابعاد بزرگتری تولید شده و همین ابعاد بزرگتر باعث شده تا فضای بیشتری در داخل کابین آن وجود داشته باشد. هم برای سرنشینان جلو و هم برای سرنشینان عقب فضای بیشتری را در داخل کابین آن مشاهده خواهید کرد.

از نظر المان‌های طراحی به کار گرفته شده ددر داخل نیز باز هم MVM به دلیل به‌روز‌تر بودن و جدید‌تر بودن شرایط بهتری دارد. هر چند کاربران ایرانی به فضای داخل کابین 206 عادت کرده‌اند، اما با این حال MVM 315 از این نظر گزینه بهتری است. در کیفیت لوازم و قطعات مورد استفاده در داخل کابین آنها نیز نمی‌توانیم برتری  خاصی را برای هیچ یک در نظر بگیریم. استفاده از متریال متوسط باعث شده تا کیفیت قطعات داخل کابین 315 و 206 ضعیف در رده متوسط قرار گیرد.

قیمت لوازم یدکی ام وی ام ۳۱۵ و ۲۰۶

شاید عجیب به نظر برسد، اما یکی از مهمترین نکاتی که در مقایسه ام وی ام 315 و 206 باید به آن بپردازیم، قیمت و شرایط دسترسی به لوازم یدکی برای آنها است. این موضوع هر چند برای این دو خودرو به دلیل مونتاژ هر دو در ایران اهمیت خیلی بحرانی ندارد، اما برای برخی از خودروهای خارجی به شدت مهم می‌باشد. مثلا در صورت اقدام برای خرید لوازم یدکی تویوتا باید هزینه‌های بسیار زیادی را پرداخت کنید. حتی همین موضوع ساده می‌تواند دلیلی برای خرید یا عدم خرید محصولات تویوتا در ایران باشد.

در بازار ایران خوشبختانه شرایط برای خرید لوازم یدکی ام وی ام مناسب است و واردکنندگان مختلفی مانند آریان یدک در زمینه واردات این محصولات فعالیت دارند. از طرف دیگر لوازم یدکی 206 هم در ایران تولید شده و از این بابت چالش خاصی برای آن وجود نخواهد داشت. به صورت کلی چند دیدگاه مختلف را باید درباره قطعات یدکی هر دو خودرو با شما در میان بگذاریم.

در درجه اول باید درباره کیفیت قطعات یدکی 206 و 315 به این نکته اشاره کنیم که برای هر دو قطعات بی‌کیفیت زیادی در بازار وجود دارند. صرف اینکه قطعات 206 در ایران تولید می‌شود، به معنی یکسان بودن کیفیت تمام قطعات آن نیست و نمونه‌های متفرقه زیادی را ممکن است برای آن پیدا کنید. همین شرایط برای ام وی ام با وجود وارداتی بودن لوازم یدکی آن شاهد هستیم.

همچنین از نظر قیمت نیز لوازم یدکی ام وی ام 315 به نسبت به 206 گران‌تر است. البته این موضوع به معنی بالاتر بودن فاحش کیفیت قطعات آن نیست، اما وارداتی بودن آنها و رد شدن از مسیرهای گمرکی باعث شده تا قیمت‌های بیشتری را برای آن شاهد باشیم.

از نظر در دسترس بودن نیز شرایط به نفع 206 است. در تمام نقاط تمام شهرها می‌تواند فروشگاه‌های لوازم یدکی پژو را پیدا کنید، اما این موضوع برای لوازم یدکی ام وی ام 315 جدید به این ترتیب نیست و وضعیت ضعیف‌تری را برای آن شاهد هستیم.

ام وی ام ۳۱۵ یا ۲۰۶ تیپ 2

ام وی ام ۳۱۵ یا ۲۰۶ تیپ 2

ام وی ام ۳۱۵ یا ۲۰۶

در نهایت باید تصمیم‌گیری کنیم که ام وی ‌ام 315 یا 206 کدام یک گزینه بهتری برای خرید است. درباره قیمت این دو خودرو باید عنوان کنیم که در یک رده قرار دارند و برای خرید آنها خیلی نباید هزینه‌های متفاوتی پرداخت کنید. اتفاقا یکی از اصلی‌ترین دلایلی که باعث شده تا دست به مقایسه ام وی ام 315 و 206 تیپ 5 بزنیم، همین تشابه قیمتی آنها بود. اما در انتها باید درباره این موضوع نتیجه‌گیری کنیم.

کسانی که به دنبال خرید یک خودرو خانوادگی هستند، خیلی نمی‌توانند روی این و خودرو به دلیل فضای کم داخلی حساب کنند. البته نمونه‌های صندوق دار هر دو خودرو در بازار است و برای خرید یک خودرو خانوادگی می‌توانید روی آنها حساب کنید. در 206 تیپ 5 شتاب و سرعت بیشتری را شاهد هستیم و در صورتی که این موضوع برای شما اهمیت دارد، بهتر است سراغ 206 بروید. در غیر این صورت از نظر قدرت فنی چندان تفاوت فاحشی میان آنها نیست و می‌توانیم هر دو ماشین را یکسان تلقی کنیم.

در انتها دعوت می‌کنیم اگر به دنبال خرید لوازم یدکی برای ام وی ام یا سایر خودروها هستید، حتما خدمات ما در آریان یدک را مشاهده کنید. عرضه قطعات یدکی خودرو با قیمت رقابتی و تضمین کیفیت و همچنین امکان مرجوعی در صورت نداشتن کیفیت لازم، باعث شده تا رضایتمندی حداکثری کاربران را رقم بزنیم.